Szikora István - Mátészalka Után

bunyos_pityu3"Pityu most a Mulatós zenékhez még két lassú számot is rácsempészett az új lemezre,amelyik közül az egyik szám az anyáknak szol.Mivel Pityu nagyon imádja az anyukáját,mert sajnos mar az apukája nem el,ezert küldi lemezen ezt a számot imádott anyukájának, és reméli hogy az ország összes anyájának tetszeni fog. Forrás: www.bunyospityu.hu"

Figyelmeztetés: az alábbi cikktől teljes mértékben elhatárolódik az egész Szerkesztőgárda, némelyek még magától a honlaptól is. Így, ritka kivételek egyikeként, rantottbus magára vállal minden felelősséget és nem bújik el a többiek háta mögött, zsebre dugott kézzel.

2009 szeptember közepén ülünk éppen, a napocska már nincs ereje teljében, de mégis kellemes az idő, szélcsend van. Annál erőteljesebb viszont az a lemez, amit az egyszemélyes Zeneszerző, Boxfenomén, Entörtéjnör, Bunyós Pityu aka Szikora István aka ahogy a falubéli szomszédunk tévesen hívta, Füttyös Pali ránkszabadított az éj leple alatt.

A lemez nagy meglepetésre egy ízig-vérig mulatós opusszal nyit, ám már itt sem hagyhatjuk szó nélkül azt, hogy Pityu egy újabb szintre emelte a szórakoztatás műfaját. Nagyon helyesen kilépett a vidéki mulatós, egykaptafás sanzonok zsírpacás, sörszagú világából és egy intelligensebb megközelítésű, lüktető, remekül meghangszerelt 12 dal-kollázsból álló lemezt gyúrt össze a Mindenkori Igényes Zenehallgató számára. Elérkezett tehát a Pityu-Saga a hatodik darabjához (hasonlóan a Shining Klagopsalmer-jéhez, kritikánkat lásd ITT) ami egyben vízválasztó is lett az előbb felsoroltak miá.

bunyos_pityu2

A kezdő track már a címével is egy remek összekacsintás a zenehallgatóval, hisz a 'szerencse vagy cseresznye' szavak igazi humorforrást előlegeznek meg, amiből bárki szívesen meríti csikóbőrös kulacsát és pödri meg hetyke bajszát. Maga a szám míves poszt-mulatós darab leheletfinomnyi női háttérvokállal. A szöveg egy sajnálatos teherbeejtést ír le maximális iróniafaktorral, ahogy azt már a Művész Úrtól megszokhattuk.
A második szám a címadó is egyben és rögvest egy olyan világba csöppenünk a hallgatásakor, ahol a MÁV szignál körülöleli a füstös vonat milliőjét, verjük a blattot részegen, szotyit köpünk a csajokra és egyáltalán, fieszta van, bazdmeg, csumidázom az anyád, szoszi. Mátészalkán lehet dikkházni, bokázni, de vigyázni kell, mert elfogy a pi(n)ánk és bizony ParaszTnyáig simán kijózanodunk, ezért a Cserepeshegynél stoppoljunk le egy ukrán kamiont, hátha van dugi fagyállója.

Egy asszonynak kilenc lánya van - már a harmadik számnál járunk és egyre jobban sikerül elkapni a Pityu által diktált tempót, ráérzünk a nagyívű kompozíciók mögöttes tartalmára is, nemcsak a szórakoztatás álarcára mosolygunk vissza, rutinból. A tempó a végletekig fokozódik ebben a nótában, pattogós már-már punkos megoldásokkal operál, a szöveg pedig igazi leány-csúfoló. Persze ez is ironikus köntösben, Pityu nem az a csélcsap csapodár figura, ezt tudjuk jól önéletrajzi vallomásaiból.

bunyos_pityu1Igazi klasszikus cigánynóta feldolgozás következik, Sári lovam, kétértelmű szöveg szintén, tiszta basszus futamok és igazi roma hangulat uralja a nótát. A dal közepén az a leállás majd begyorsulás ("szakasztott az anyja, csengő a nyakában, tegnap óta gyesen van már a Sára") gyaníthatóan koncertnótává válik rövid időn belül. Igazi arénákba való, közönség kedvenc gyanús.

A tempó nem lanyhul, máris zúg az Esteledik a faluban, itt jobban előtérbe kerül a háttérvokál is, szerelemféltés, bunyó (na még jó!), fülledt erotika cidrizik végig a nóta vázán, folyamatosan tartva az egységes magas színvonalat.

Mindegyik dalszerzeményen nem is mennék végig, hadd fedezze fel a Tisztelt Hallgató magának a rejtett kis muzikális csemegéket, apró kikacsintásokat és finomságokat. Az én személyes kedvencem egyébként, az album címadó mellett, a Gomba című nóta, ami, csakhogy mutassa Bunyós Úr zenei nagyságát, egy Republic feldolgozás. Nagy szívvel és érzékkel sikerült a saját ízlésére átalakítania ezt a nótát, a szöveg pedig - nem elvitatva ezzel Cipő érdemeit - talán az ő szájából válik igazán súlyossá, teljessé, érthetővé:

"Jön a süti, jön a finomság, jön a Bambi, jön a mennyország
Jön a halál, aki megoldja, jön a gomba jön a hopp-hopp-hopp"

Mint lokálpatriótának kötelességem mindenkinek meleg szívvel ajánlani Bunyós Pista (Pistám!) legújabb, grandiózus vállalkozását, amivel kitör a sablon népies-mulatós-lakodalmas szentháromságból és finom humorral átitatott, időtálló, jó értelemben vett Slágereket préseltetett Romániában a hatodik nagylemezére. Igazi jobbhorog ez minden silány zenei ízlésű embertásunknak, egy kijózanító balcsapott, amivel ráébrednek, hogy nem minden a tömegmédia, igenis legyen erőnk és bátorságunk felfedezni a jó és pozitív értékeket ebben a zenei kavalkádban.

És ne feledjük mindig legyen nálunk pija Mátészalka után is! Akárcsak türülköző, ha stoppolni szeretnénk.

 
süti beállítások módosítása