Felháborító felfedezés: mulatós- és popzene gyermekeink énekkönyvében!

Ugyan a politizálástól igyekszünk távolmaradni, mégis úgy érzem, képtelenség szó nélkül elmenni a következő felfedezés mellett. Egyik este, miközben gyermekemmel arra készültünk, hogy átnézzük a Toldiról tanultakat, a könyvek között kutakodva egyszer csak megpillantottam ének-zene könyvét. Mint zeneszerető ember, rögtön felcsillant a szemem - többen szúrós szemmel nézhetnek most, hisz az igazán értékes blekkerek imádott stílusukon kívül mást nemigen hallgathatnak, de megnyugtatásukra: mivel klasszikus és népzenei motívumok számtalan kemény horda muzsikájában is előfordulnak és itt nem a Dimmu Borgirra vagy a Korpiklaanira gondolok, ez talán még belefér.

Szóval lapozgatok jókedvűen, fel-felseljik pár régi emlék, Tavaszi szél vizet áraszt, stb., majd egy váratlan pillanatban hirtelen arcomra fagy a mosoly. Általában csinos női mellsők és hátsók szkennelésekor szokott üzemzavart okozni a retinára vetítő projektor, most egy egészen más látvány okozott hasonlóan sokkoló hatást. Mégpedig ez:

enekzenephoto1

enekzenephoto2

Igen, jó, ha tudjuk, hogy a Jóska, levelet hozott a posta és a Bye-bye, lány is részét képezik a felnövekvő generáció nemzeti tantervének. És ez még csak a kezdet, továbblapozva ökölbe szorult kézzel vettem tudomásul, hogy olyan dalok tűnnek fel a népdalok és kantáták között, mint a Fresh-féle Funky baby, sőt, a Hooligans-féle Királylány.

Valahol megértem, hogy úgy gondolják ott fölül a nagyok, egy-egy modern pop- vagy mulatós sláger a hagyományos anyagba csempészésével elérhető, hogy a gyerekek megszeressék az énekórákat, s talán fogékonyabbá válnak a minőségi oktatás tárgyát képező gregorián himnuszok vagy zsoltárszimfóniák tanulmányozása iránt is, de azt már egészen felháborítónak tartom, hogy ha már egyszer nyitunk, a metálzene ajtaja ez esetben is hét lakattal zárva marad. Kérdem én, hol van egy, az életre bölcsen nevelő Háború lesz vagy a Hidegvér? Esetleg az egészséges(?) hazaszeretetről szóló Végzet utolér dalai? És a Sátán kutyája vagy A metál ördöge? Azt mondom, szeretett stílusunk bármennyire is éppen hogy az összefogás ellen kéne, hogy szóljon, akit ugyanúgy dühít a dolog, mint engem, írja már alá ezt a petíciót.

 
süti beállítások módosítása