[ARCHÍVUM] Kátai “Reng & Eg” Tamás 2011-es überkvvl listája

Posted by rantottbus in December 20th 2011

 

10. Baaba Kulka – Baaba Kulka
Lengyel formáció korai Iron Maiden-feldolgozásokkal, a Seventh Son Of A Seventh Son albumig pontosabban. Az érdekessége, illetve az értéke a dolognak, hogy rendkívüli szabadsággal, és (számomra) ízléssel nyúlnak az eredetileg is kitűnő dalokhoz. A kedvencem a trip-hopos Aces High és a gyönyörű, visszafogott Flight Of Icarus, de az egész lemez nagyon izgalmas. Az Igaz Fém Harcosai kerüljék messzire.

 

9. Absu: Abzu
Nekem mindig is az első Absu-lemez lesz a kedvencem, egyrészt mert állat a címe, másrészt meg mert messze az a legsötétebb hangulatú albumuk (és én sötét vagyok). Ezen ez az új sem változtat, viszont ez is elég agyalágyult. Nem viccelnek annak ellenére, hogy a friss fotóikon úgy tűnik.

 

8. Wolves In The Throne Room: Celestial Lineage
Művészkedős, különcködő amerikai black metal. Abszolút alap ennek értelmében.

 

7. Nader Sadek: In the Flesh
Ez pontosan olyan, mint a Morbid Angel és a Chimera-korabeli Mayhem keresztezése. Fura, izgalmas, hangulatos, sötét death metal, a közreműködő zenészek kvalitását és karakterét maximálisan kihasználva.

 

6. Decapitated: Carnival is Forever
Először nem tetszett, de hirtelen beütött és azóta imádom. Igazából sokkal jobban, mint a régieket. Sok benne a Meshuggah, de itt egyáltalán nem zavar, nem úgy, mint ezeknél a djent izéknél.

 

5. Sólstafir: Svartir Sandar
A Köld jobban tetszett, ez szerintem feleslegesen ilyen hosszú. de így is benne van az a sajátos hangulat, ami annyira jellemzi őket. A legelső hangból meg lehet mondani, hogy Sólstafir, és ez nagyon fontos. Kitalálni egy egyéni, karakteres, elkülöníthető zenei világot. Nekik megvan.

 

4. Oranssi Pazuzu: Kosmonument.
Az első albumuk is különleges volt, ez meg még inkább. Néha valamiért a szintén finn Unholyra emlékeztetnek, de az egész annyira sajátos és öntörvényű, hogy öröm hallgatni. A borító is tízpontos.

 

3. OneHeadedMan: We Are Not Unique (EP)
Sokkal jobb, mint az első lemez, mert el mertek szakadni a metál alapoktól, több színből építkezik a zene, és nagyobb hangsúlyt kapott Lívia éneke is, raádásul gyönyörűen szól az anyag, főleg a cselló és a hegedű. Profin is vannak feljátszva, mindenki tökéletesen érti a dolgát. Album kell.

 

http://soundcloud.com/theoneheadedman/2-oneheadedman-2011

 

Övék a kedvenc magyar klipem is:

 

2. Opeth: Heritage
Régen szerettem az Opethet. Még ’96-ban láttam őket koncerten a Cradle Of Filth előtt a Fekete Yukban. Aztán a Blackwater Park után lassan teljesen érdektelenné váltak a tök ugyanolyan lemezeikkel, és a lehető legjobban tették, hogy léptek egy nagyot. Nálam a Heritage tízpontos, ráadásul októberben játszottak Edinburghban, ami hatalmas élmény volt, élőben még jobban tetszett az egész.

 

1. ICS Vortex: Storm Seeker
Tulajdonképpen az Opeth is lehetett volna első, az ábécésorrend döntött. Egyszerűen jó dalok vannak itt, és nem számít, hogy szörnyen ratyin szól a lemez. Igazi szabadszellemű, kreatív zene, még a legutolsó, instrumentális The Sub Mariner is kiváló szerzemény. Totális ellenpontja a Dimmu Borgir teátrális görcsölésének.

 
süti beállítások módosítása